Qidalarda xərçəng riski: 3 qatqıya diqqət yetirin!

29 Fevral 20:30 Araşdırma 322
Qidalarda xərçəng riski: 3 qatqıya diqqət yetirin!

"İşlənmiş qidalardan uzaq durun. Təbii qidalanmağa çalışın".

Bu, həkimlərin tez-tez verdiyi məsləhətdir.

Aparılan son araşdırma xərçəng və qida əlavələri arasındakı əlaqəni üzə çıxarıb. Araşdırmalara görə, qida məhsullarında istifadə edilən 3 qatqı xərçəng riskini artırır.

Bunları bunu "NTV" telekanalına açıqlamasında həkim Murat Çağ deyib.

Onun sözlərinə görə, bəzi qida əlavələrinin başda döş və prostat olmaqla potensial xərçəng faktoru olduğu aydın olub.

Araşdırmalara zamanı könüllü iştirakçılardan 2604 nəfərə xərçəng diaqnozu qoyulub.

Həkim bildirib ki, 92 min insan hər gün yediklərini markaları ilə birgə qeyd ediblər.

"Tədqiqatçılar onların içərisində nə olduğuna baxıblar və bəzi maddələrin artan xərçəng halları olan insanlarla uyğunlaşdığını aşkar ediblər. Bu dəfə onları tədqiq edərək üç maddə aşkar ediblər. Bu maddələrə E407, E407a, E471 deyiblər".

E407 - qida əlavəsi Karragenan, qida sənayesinin bir çox sektorlarında geniş yayılmış qırmızı dəniz yosunlarından əldə edilən xətti sulfatlaşdırılmış polisaxaridlər ailəsidir. İstehsal həcmlərinin sabit artımına və onun istehsalı üçün xammalın çoxalmasına nə təsir edir.

Bu maddələr hansı qidaların tərkibində var?

Həkim deyir ki, bu əlavələr şokoladların, moyonezlərin və bəzi dondurmaların qabarması və köüpklənməsi üçün istifadə edilən maddələrdir. Onların hazırlanmasında istifadə olunur.

Digər Xəbərlər
Xəbər Lenti
21 Aprel 22:55 Bəhanəyə yer qoymadı